Fairtrade Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Utrechtse Heuvelrug is Fairtrade Gemeente omdat zij aan 6 criteria voldoet, die samen verzekeren dat fairtrade echt dichtbij is.
Zo kiest de gemeente Utrechtse Heuvelrug zelf voor fairtrade in woord en daad, schenkt en serveert de horeca fairtrade dranken en gerechten, onthalen plaatselijke ondernemers hun klanten op fairtrade koffie of thee, bieden supermarkten volop fairtrade levensmiddelen aan, schenken scholen en kerken fairtrade koffie en thee en gebruiken inwoners FSC papier en MSC vis.

Concreet zijn de 6 criteria:

 1. Er is een lokale werkgroep actief die de initiatieven neemt om de titel te behalen en er daarna zorgt dat de Gemeente de titel behoudt. In de werkgroep zijn vertegenwoordigers uit verschillende sectoren van de samenleving en de gemeente.
 2. De Gemeente spreekt zich uit voor fairtrade en koopt fairtrade producten in. De gemeenteraad en de verschillende gemeentelijke afdelingen vertalen hun steun voor fairtrade in beleid en handelen hiernaar.
 3. In de plaatselijke winkels worden duidelijk zichtbaar eerlijke producten verkocht. De plaatselijke horeca serveert fairtrade producten.
 4. Maatschappelijke organisaties (zoals scholen, kerken en verenigingen) en lokale bedrijven gebruiken fairtrade producten.
 5. Media-aandacht. De werkgroep organiseert lokale publiciteit rond de campagne. Er wordt een evenement georganiseerd bij het behalen van de titel, en een strategie ontwikkeld om de campagne lang in het nieuws te houden.
 6. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO. Er bestaan naast fairtrade steeds meer andere initiatieven, die bijdragen aan een betere wereld, zoals MSC voor vis, FSC voor hout en papier, en kleding erkend door Fair Wear en Made By. De Fairtrade Gemeente campagne waardeert ook deze initiatieven. Zij krijgen daarom hun eigen plek in het zesde criterium Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Wat zijn de internationale fairtrade criteria?

De initiatiefnemers van Fairtrade Gemeente gebruiken in de campagne de internationale definitie van fairtrade. Deze definitie is in 1998 opgesteld door FINE, een organisatie waarin alle betrok­kenen in de fairtrade ketens over de hele wereld zijn betrokken. Van de producent en de importeur, tot de retailers, het bedrijfsleven en het onafhankelijke keurmerk. Samen hebben al deze partijen afgesproken wat zij verstaan onder fairtrade.

Meedoen als deelnemer of als vrijwilliger

Fairtrade Gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat een gemeente en haar inwoners fairtrade een warm hart toedragen en er echt werk van maken. Van kerk tot café om de hoek, in supermarkt en kledingzaak, van school tot bedrijf. In een Fairtrade Gemeente worden veel fairtrade producten aangeboden en gebruikt.

De campagne Fairtrade Gemeente maakt concreet werk van armoedebestrijding door langdurige handelsrelaties en een eerlijke prijs voor producenten. Zo kunnen zij investeren in zichzelf, hun familie en in hun gemeenschap. En hun levens- en arbeidsomstandigheden verbeteren.

Om de titel Fairtrade Gemeente te behouden hebben wij uw medewerking nodig:

Als deelnemer

 • meld u aan, als u ook fairtrade producten wilt aanbieden. Onder aan deze pagina kunt u een aanmeldformulier downloaden.
 • neem contact met ons op, als u al fairtrade producten aanbiedt en uw naam niet vermeld staat overweeg ons te sponsoren bij evenementen
 • blijf kijken naar onze website en Facebook-pagina, zodat u op de hoogte blijft. Zet hem onder uw Favorieten.
 • geef uw tip of suggestie aan ons door (info@fairtradeheuvelrug.nl)

Als vrijwilliger

 • koop eerlijke producten
 • vraag om fairtrade in de horeca
 • vraag om fairtrade in uw bedrijf, school, kerk, sportclub, vereniging
 • vraag op plekken waar u actief bent of ze fairtrade producten willen gebruiken
 • sluit u aan bij onze initiatiefgroep, of geef u op voor een klus.

Wij kunnen  uw hulp goed gebruiken, bijvoorbeeld bij contacten met scholen, bedrijven of het organiseren van evenementen.