Doe mee

Doe mee. Voor jezelf, voor jouw organisatie, maar vooral ook voor boeren en producenten in ontwikkelingslanden. Samen kunnen we met inwoners, winkels, bedrijven en clubs werken naar meer eerlijke handel.

Word Fairtrade-deelnemer

Wil je maatschappelijk verantwoord ondernemen en fairtrade gebruiken als ondernemer, winkel, kerk of club?

Doe mee als vrijwilliger

Om de titel Fairtrade Gemeente te behouden hebben we vrijwilligers nodig.

Kies voor eerlijke fairtrade producten

Veel producten zoals kleding en voedingswaren zoals cacao, koffie, suiker en thee worden in onwikkelingslanden geteeld en verwerkt. Helaas krijgen de werknemers in deze vaak extreem lage lonen waarvoor zij hard moeten werken. Soms wordt er zelfs helemaal geen loon uitbetaald, maar zijn de werknemers eigenlijk een soort slaven. Om het nog erger te maken: het is geen uitzondering dat er ook kinderen zich onder deze werknemers bevinden.

Wil jij ook iets goeds doen voor ontwikkelingslanden? Zolang wij altijd de goedkoopste rijst, chocola of spijkerbroeken blijven kopen, zullen er altijd mensen uitgebuit worden. Wil je dus iets goed doen, dan kies je voor eerlijke, fairtrade producten.

Op de landelijke website www.fairtradegemeenten.nl kun je zien welke ondernemingen, organisaties, winkels, kerken en clubs in onze gemeente al meedoen.

fairtrade logos

“I have been farming coffee for 35 years.

The biggest benefit of Fair Trade is being able to send my children to school.”

Nabaya Sekaniah, coffeefarmer, Uganda

Doe mee als ondernemer, kerk, school of club

Wil je met jouw onderneming (bedrijf, winkel, kerk, school, sportclub etc.) maatschappelijk verantwoord en fairtrade ondernemen? Gebruik dan fairtrade producten op de werkvloer en koop fairtrade producten in. Vraag je leveranciers welke mogelijkheden zij bieden. Blijf vooral vragen!
Gebruik en verkoop je fairtrade producten? Meld je aan als deelnemer bij ons. Wij ondersteunen je bij het uitdragen van jouw keuze voor fairtrade producten. Zo onderscheid je je in positieve zin.

Meedoen is dus een goede investering voor je onderneming en voor producenten in ontwikkelingslanden. Maar ook voor je collega-ondernemers in de buurt, waar je producten inkoopt op basis van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Fruit, groente en vlees uit eigen regio zijn hier voorbeelden van.

Doe mee als vrijwilliger

Om de titel Fairtrade Gemeente te behouden is het nodig dat een groot deel van de ondernemingen in onze gemeente fairtrade is. Ook een bestuur en vrijwilligers zijn essentieel. Denk hierbij aan een bestuursfunctie, promotieactiviteiten zoals de fairtradeweek, ambassadeurschap, bedrijven en organisaties bezoeken.

Word actief!